Engeland vs. Italië in Allerzielen 2019

Voor het Allerzielen programma van dit jaar heb ik stukken gekozen uit het Engelse en Italiaanse barok repertoire.

Natuurlijk zijn het voor deze gelegenheid stukken die gaan over onderwerpen die passen bij Allerzielen; eenzaamheid, gemis en verdriet, maar ook troost en liefde.

De eerste helft van het programma is Engels, met enkele van de meest ontroerende stukken van Henry Purcell, waaronder Dido’s lament.

In de tweede helft van het programma hoort u Italiaanse muziek. Het Stabat Mater van Sances staat centraal in deze programma helft.

Net als veel bekender geworden componisten als Vivaldi en Pergolesi, zet ook Sances de eenvoudig tekst van een Italiaanse monnik op muziek.

De eenvoud van de noten van Sances maakt zijn zetting tot een van de meest aangrijpende composities uit de barok.

Ook Tarquinio Merula’s ontroerende slaapliedje ‘Hor ch’e tempo di dormir’ heb ik op het programma gezet. Hierin zingt een moeder haar kind in slaap: ‘Slaap mijn zoon en ween niet, want de tijd om te wenen is nog niet nabij.’

We wisselen de stukken waarin gezongen wordt af met instrumentale composities, maar natuurlijk vooral met voordrachten door schrijver, illustrator en dichter Ted van Lieshout.

In de komende weken zal ik met Ted overleggen over de vraag hoe we de afwisseling tussen de muziek en zijn teksten zo kunnen inrichten dat de werking van beiden zo goed mogelijk zal zijn.

U kunt onze Engels / Italiaanse Allerzielen concerten zien in Groningen (31 oktober), Amsterdam (2 november) en Utrecht (3 november).

Waar spelen wij onze Allerzielen concerten? >>

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.