Johannes Leertouwer

Johannes Leertouwer, violist en dirigent

Violist

Na zijn vioolstudie bij Bouw Lemkes in Amsterdam en bij Josef Suk in Wenen en Praag, besloot Johannes Leertouwer zich te verdiepen in de historische uitvoeringspraktijk. Hij werkte als concertmeester bij internationale gespecialiseerde ensembles en orkesten, waaronder Anima Eterna van Jos van Immerseel, en het orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Met deze orkesten trad hij ook als solist op.
Met het Ensemble Schönbrunn, waarvan hij sinds de oprichting in 1987 deel uitmaakt, maakte hij een reeks cd opnamen. In het Mozart jaar 2006 bracht Johannes Leertouwer als solist en dirigent van zijn eigen Ensemble La Borea Amsterdam, een internationaal veelgeprezen dubbel-cd uit, met de complete vioolconcerten van Mozart. Als eerste violist van het Narratio Kwartet, dat in het festival oude muziek van 2009 de late Beethoven kwartetten speelde op vijf achtereenvolgende avonden, werkt hij aan uitvoering van alle Beethoven strijkkwartetten. Sinds 1989 is Johannes Leertouwer als hoofdvak-docent viool verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook verzorgt hij master classes en gastlessen in vele landen binnen en buiten Europa. In september 2013 nam hij het studieleiderschap van de Sweelinck Academie op zich, waarmee hij verantwoordelijk werd voor de afdeling jong talent klassiek van het Conservatorium van Amsterdam.

Dirigent

Johannes Leertouwer is chef-dirigent en artistiek leider de Nieuwe Philharmonie Utrecht (NPU). Met dit orkest, dat in september 2009 een prachtig debuut maakte met een Stravinsky- en Ravel-programma, was hij de afgelopen jaren te horen in een aantal bijzondere programma’s. Het orkest musiceert op oude instrumenten, ook in het 19e-eeuwse en vroeg 20e-eeuwse repertoire, besteedt veel aandacht aan educatie en draagt daarmee duidelijk de signatuur van zijn chef-dirigent. Johannes Leertouwer volgde directieonderricht bij David Porcelijn en Jorma Panula. Het dirigeren kwam voor hem op een natuurlijke wijze voort uit zijn werk als concertmeester en orkestcoach. Van 1998 tot 2006 was hij artistiek leider en dirigent van het Nederlands Jeugd Strijkorkest, in die periode dirigeerde hij ook regelmatig projecten aan conservatoria in Parijs, Antwerpen, Leipzig en Amsterdam.Ook werkte hij regelmatig als gastdirigent bij diverse orkesten waaronder het Noord Nederlands Orkest, koor en orkest van de Nederlandse Bach Vereniging en de Osaka Symphoniker. Met de oprichting van de NPU werd in 2009 voor Johannes Leertouwer een droom werkelijkheid. In de afgelopen jaren realiseerde hij met de NPU een reeks bijzondere projecten die opvallend goed werden ontvangen. Over zijn Brahms op oude instrumenten (2012) schreef de Volkskrant bijvoorbeeld:
„Leertouwer heeft een krachtige en contrastrijke Brahms in zijn mars” De NRC schreef over de Johannes Passion onder zijn leiding (2013) dat deze van een ontroerende intimiteit was en een werkelijk meeslepend verhaal vormde. Over de Matthäus Passion (2012) schreef Opus Klassiek dat deze tot de top drie van de Nederlandse uitvoeringstraditie behoorde.

Wilt u een uitvoering meemaken?
Kijk wanneer het orkest speelt      >>