okt 31

Nationaal Allerzielen concert Groningen 2019

Aanvang: 20:15

Einde: 22:45

Locatie: Nieuwe Kerk Groningen

Componist: Purcell, Stabat Mater ea

Ontroerende Engelse en Italiaanse barok in Allerzielen

Voor het Allerzielen programma van dit jaar heb ik stukken gekozen uit het Engelse en Italiaanse barok repertoire. Natuurlijk zijn het voor deze gelegenheid stukken die gaan over onderwerpen die passen bij Allerzielen; eenzaamheid, gemis en verdriet, maar ook troost en liefde.

Purcell en Stabat Mater (Sances)

De eerste helft van het programma is Engels, met enkele van de meest ontroerende stukken van Henry Purcell, waaronder Dido’s lament.
In de tweede helft van het programma hoort u Italiaanse muziek. Het Stabat Mater van Sances staat centraal in deze programma helft.

Net als veel bekender geworden componisten als Vivaldi en Pergolesi, zet ook Sances de eenvoudig tekst van een Italiaanse monnik op muziek. De eenvoud van de noten van Sances maakt zijn zetting tot een van de meest aangrijpende composities uit de barok.

Ook Tarquinio Merula’s ontroerende slaapliedje ‘Hor ch’e tempo di dormir’ heb ik op het programma gezet. Hierin zingt een moeder haar kind in slaap: ‘Slaap mijn zoon en ween niet, want de tijd om te wenen is nog niet nabij.’

We wisselen de stukken waarin gezongen wordt af met instrumentale composities, maar natuurlijk vooral met voordrachten door schrijver, illustrator en dichter Ted van Lieshout.

Programma

Purcell O Solitude; Dido’s Lament; O let me ever, ever weep
Sances Stabat Mater
Marcello Lontananza Crudel
Merula Hor che tempo di dormire

Uitvoerenden

Nieuwe Philharmonie Utrecht
Johannes Leertouwer – dirigent
Stefanie True – sopraan
Mark Chambers – counter-tenor
Ted van Lieshout – dichter

Kijk naar de nieuwe concerten

 

foto Ted van Lieshout: Ben Kleyn, foto Stefanie en Mark; YatHo Tsang