mei 23

Hartje orkest | Schubert

Aanvang: 20:30

Einde: 22:30

Locatie: Stadsgehoorzaal Leiden

Componist: De Onvoltooide

Hartje orkest noemen we de serie concerten waarvan dit het eerste is. Op drie manieren willen we u de kans bieden om indringend kennis te maken met de meesterwerken die in de serie aan de orde zullen komen. U kunt meespelen, u kunt als publiek heel dicht op het orkest gaan zitten en u kunt een uitleg met voorbeelden meemaken.

Hoe gaat dat in zijn werk?
We halen de stoelen uit de zaal en zetten het orkest niet op het podium maar midden in de publieksruimte. De stoelen voor het publiek zetten we dicht op het orkest, ja soms zelfs er midden tussenin. Als u wil meespelen kunt u zich aanmelden. Er zal een voorrepetitie gepland worden onder leiding van Johannes Leertouwer en op de avond zelf kunt u samenspelen met de musici van de Nieuwe Philharmonie.

De concertavond ziet er zo uit:
– College met voorbeelden over de werking en betekenis van de muziek
– Uitvoering van het werk door amateurs en professionals samen
– Uitvoering door de Nieuwe Philharmonie.

Wat staat er op de lessenaar? Schubert’s beroemdste symfonie; de onvoltooide!
Mein Traum/ mijn droom is een kort verhaal dat Schubert op 26 jarige leeftijd schreef. Toen hij ongeveer 15 jaar oud was verbood zijn vader hem te componeren. Toen hij toch muziek bleef schrijven zette vader hem uiteindelijk het huis uit. Tijdens de periode waarin Schubert verstoten was, werd zijn moeder ziek en stierf ze zonder dat hij haar nog levend terug zag. Pas aan het graf van moeder verzoende Schubert zich met zijn vader, waarna hij terugkeerde naar huis.

Deze gebeurtenissen beschrijft Schubert in zijn korte verhaal. Korte tijd later schrijft hij de symfonie die we nu kennen als de onvoltooide. In 1938 schreef Arnold Schering over het geheim van de onvoltooide en wees hij op de bijzondere samenhang tussen Mijn droom en de symfonie.

Tijdens een studiereis naar Graz in Oostenrijk sprak Johannes Leertouwer uitgebreid met Nicolaus Harnoncourt over de samenhang tussen de tekst en de muziek. Sindsdien is hij er, net zoals Harnoncourt dat was, van overtuigd dat de symfonie voltooid is, in die zin dat Schubert er alles in heeft gezegd wat hij zeggen wilde. In zijn uitleg met voorbeelden zal Johannes Leertouwer laten horen hoe Schubert de emoties die in zijn verhaal aan de orde zijn in muziek omzette. Niet om er achteraf een soort programma muziek van te maken, maar om de aangrijpende werking van de muziek dichter bij te brengen voor liefhebbers en kenners net zozeer als voor leken en nieuwkomers.

Bestel hier snel kaarten