Kom luisteren naar de vijfde symfonie van Beethoven – conservatorium A’dam

Vrijdag 23 september om 12.30 dirigeer ik de orkestklas van het Conservatorium van Amsterdam in de vijfde symfonie van Beethoven, de symfonie der symfonieën.

ieder jaar een andere Beethoven symfonie

Als vaste dirigent van dit orkest, dat werkt onder de naam Philharmonic Fridays, zal ik de komende jaren, als onderdeel van een uitgebalanceerd jaarprogramma, telkens een andere Beethoven symfonie dirigeren. Vorig jaar december klonk de vierde symfonie, nu dus de vijfde symfonie van Beethoven.
Het is een heel moeilijke opdracht om in de tijd van drie vrijdagochtenden intensief met het orkest te werken, zodat het mogelijk is om op de derde en laatste vrijdag het werk voor een publiek te spelen.

deskresearch

Hier thuis aan mijn bureau is het een vanzelfsprekende opmerking; dat het een heel moeilijke opdracht is. Op papier is het immers haast onmogelijk: weinig tijd, veel moeilijke noten en veel tijd tussen de repetities. Voordat je het weet zie je in de partituur een parcours van een hordeloop, vol met moeilijk te overwinnen hindernissen.
Maar zodra ik voor het orkest sta, wordt alles eenvoudig; de muziek neem het over.

Ik zie dat de jonge musici gegrepen worden door de muziek, dat ze in vuur en vlam staan en contact voelen met iets dat vele malen groter is dan zijzelf en ik als dirigent ervaar het zelfde.
In die werking van de muziek ligt uiteindelijk ook de kracht en de relevantie van de klassieke muziek in onze samenleving.
Het is geen luxe voor een culturele of intellectuele elite, maar een weg waarlangs iedereen die zich er voor open stelt in contact kan komen met schoonheid en oprechtheid die de dimensies van de dagelijkse realiteit overstijgt.

onbespeelbare passage

Toen de briljante violist Ignaz Schuppanzigh zich ooit beklaagde over een volgens hem welhaast onspeelbare passage, riep Beethoven uit: “Je denkt toch niet dat ik aan jouw ellendige viool denk als de geest tot mij spreekt!”
Dat was wel een beetje cru van Beethoven; Schuppanzigh deed zijn uiterste best en wilde niets liever dan recht doen aan Beethoven’s noten.
Het evenwicht tussen techniek en muziek is iets dat mij al meer dan veertig jaar fascineert.
Een tegenstelling tussen techniek en muziek is naar mijn overtuiging even zinloos als onwerkbaar.
Wel zou ik de stelling aandurven dat de een zonder de ander niet veel waard is.

contact met Van Beethovens geest

Ik zie het als mijn opdracht bij de Philharmonic Fridays om niet alleen een enorme hoeveelheid speelaanwijzingen te geven, maar er vooral ook voor te zorgen dat de musici contact voelen met de geest van de componist, waardoor ze in staat zijn om in de beperkte tijd die er nu eenmaal is, technische moeilijkheden die ze tegen komen het hoofd te bieden.
Zo kunnen we een huwelijk tussen techniek en muziek tot stand te brengen. Over de geest van de vijfde symfonie van Beethoven maakte de BBC een interessante documentaire die hier te vinden is: https://youtu.be/lrr4HcniQT0

komt u ook?

U kunt komen luisteren naar hoe de Philharmonic Fridays klinken in Beethoven’s meesterwerk, de vijfde symfonie.
We beginnen om 12.30 in de Haitink zaal van het Conservatorium van Amsterdam, Oosterdokskade 151.
Het lunchconcert is gratis toegankelijk en u bent zeer welkom.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.