Tour de France met Musique de France: Parkconcert Zuilen

Voor het derde jaar op rij geven we met de Nieuwe Philharmonie Utrecht een parkconcert in het Juliana Park in Zuilen, Utrecht.

IJzersterke formule

Steeds heb ik mij sterk gemaakt voor dezelfde formule en het is fantastisch om te zien dat die inmiddels is ingeburgerd en gewaardeerd.

Wij brengen onverdunde klassieke muziek van topkwaliteit in een programma van ongeveer een uur en we sluiten af met een feestelijke handreiking naar het publiek in de vorm van een bijzondere toegift, meestal op zo’n manier dat het publiek kan meedoen.

2015 Frans

Het zal niemand verbazen dat we dit jaar een Frans programma brengen.
Utrecht maakt zich op voor “Le Grand Départ”, de start van de Tour de France in de stad. Wij maken ons op voor een mooi concert met werken van Bizet en Poulenc.

Al bij het eerste concert in het park viel ons op dat er veel kinderen waren die enthousiast meeleefden met de muziek. Ze sprongen en dansten wild in het rond op de klanken van de vijfde en zesde symfonie van Beethoven.
Dat bracht me op het idee om het jaar daarna (2014) een stuk in het programma op te nemen waarmee we de kinderen in hun enthousiasme tegemoet konden komen.
Zo speelden we vorig jaar Peer Gynt van Grieg met een nieuwe tekst van schrijver Tjeerd Bischoff. De kinderen zaten op de eerste rijen en maakten aan de hand van acteur Herman Bolten kennis met wereld van Peer.

Speciaal voor de kinderen

Dit jaar heb ik gezocht naar een Frans stuk voor kinderen. Ik kwam uit bij “L’Histoire de Babar” van Poulenc in de orkestratie van Françaix. Gisteravond legde ik samen met acteur Bram van der Vlugt de laatste hand aan een vertaling van de tekst van Jean de Brunhoff in het Nederlands. Er zijn weliswaar veel bestaande vertalingen voor handen, maar die wijken naar mijn overtuiging te veel af van de oorspronkelijke tekst. Pas toen ik de partituur in dook ontdekte ik dat dat geen goed idee is. Steeds haakt de muziek aan bij een sleutelwoord uit de oorspronkelijke tekst; muziek en tekst liggen echt ongelofelijk dicht bij elkaar.

Olifant, Babar en een achtervolging

Ik hoop dat het voor veel kinderen herkenbaar zal zijn dat de muziek het wiegen van een olifantenslurf uitbeeldt op het moment dat het verhaal daarover gaat. Of het verdriet van de oude dame die bang is dat ze Babar nooit meer terug zal zien, als ze afscheid van hem neemt. Of een dollemansrit in een auto met de volwassen olifanten in de achtervolging met hun slurf in de lucht, zodat ze het stof niet binnen krijgen. De kinderen van alle scholen uit de wijk Zuilen hebben in elk geval een mooie uitnodiging gekregen om te komen luisteren in het park.

Champagne van Bizet

De tweede helft van het programma bestaat uit de symfonie in C van George Bizet.
Bizet schreef het stuk in 1855 op 17 jarige leeftijd. De hele compositie bruist van leven, als een glas mooie champagne. Het is duidelijk dat Bizet van zijn leermeester aan het conservatorium van Parijs, Charles Gounod, de opdracht kreeg om een symfonie te schrijven en dat hij zich op zo’n manier van deze taak kweet, dat zijn enorme talent in elke maat voelbaar is.

en… twee verrassingen

Behalve deze twee werken van Poulenc en Bizet, waarmee wij onze eigen hommage aan Frankrijk brengen in deze dagen waarin Frankrijk op bezoek is in de stad, zijn er twee verrassingen in het programma opgenomen.

Als u wilt weten waarom het gaat, nodig ik u van harte uit om naar het park te komen. Van 16.00-17.30 spelen we ons programma voor iedereen die het horen wil. Het concert is zoals elk jaar weer gratis toegankelijk.

Tot ziens op 4 juli om 16.00 in het Juliana park te Zuilen, Utrecht.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.