De ontploffende K

Deze week werk ik aan een project met conservatoriumstudenten. We spelen Händel: het tweede Concerto a due cori in F (HWV 333) en de Coronation Anthem Zadok the priest.

Ik hou er van om muziek uit elkaar te halen en opnieuw in elkaar te zetten, juist om oude muziek als nieuw te laten klinken. Met jonge musici gaat dat heel goed. Veel muziek is voor hen immers nieuw en routine is nog ver weg.

Tijdens het bestuderen van de partituur en de verschillende opnames raakte ik steeds meer onder de indruk. Händel schrijft zevenstemmig: sopranen, alten en bassen hebben twee partijen. Door in tertsen te laten zingen zorgt hij voor een extra stralende klank bij de eerste inzet van het koor.

De tekst is “Zadok, the priest, and Nathan, the prophet, anointed Solomon King.” Het koor wordt gesteund door  trompetten en pauken vanaf de eerste inzet, die spectaculair binnenkomt in een pulserend weefsel van strijkers en houtblazers.

Händel schreef nauwelijks iets op voor slagwerkers; die wisten meestal wel wat ze moesten doen als ze het stuk een keer gehoord hadden. In verschillende opnames hoor je de paukenist een soort voorslag of roffeltje net voor de eerste tel spelen. Een fijn effect geeft dat, maar waar doe je het wel en waar doe je het niet? Ik hoorde allerlei verschillende versies.

Dat roffeltje past ook goed bij de zangtechniek waarbij je de klinker van een woord als het ware lanceert via de medeklinker: ZzzzzAdok the prrrrIEst. Opeens wist ik wat ik de studenten ga vragen. Zzadok de priest en Nnathan the prophet kunnen een of twee roffeltjes hebben, maar Solomon en the King niet. King moet staan als een huis. De K moet een beetje ontploffen. Er is maar één koning, er is maar één noot. Daarom geen aanloopje of roffeltje bij deze doelnoot van de eerste zin van Zadok the priest.

Op vrijdagavond 27 februari in de Nicolaïkerk in Utrecht, op zaterdagavond 28 februari in de Stadgehoorzaal in Leiden en op zondagmiddag 1 maart in het Muziekgebouw aan het IJ kunt u horen of het werkt, de ontploffende K van King.

1 reactie

  1. toeschouwer op zegt:

    Dat soort dingen komt natuurlijk allemaal met de tijd: je moet boven de materie staan om dat te bedenken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.