Matthäus volgens Johannes

De afgelopen maanden heb ik gewerkt aan een bijzonder project: 68 filmpjes met een korte toelichting bij elk van de 68 delen van de Matthäus Passion. Ze worden straks uitgezonden door cultuurzender Brava.

Het format van 2½ minuut bleek uiterst dwingend. Het heeft me geholpen om mijn gedachten te ordenen en duidelijke keuzes te maken. In de films gaat het om drie soorten van informatie:

 • Algemene kennis van de structuur en de opzet van de muziek.
 • Theologische of historische achtergronden van wat er in het verhaal en in de muziek gebeurt.
 • Mijn persoonlijke opvattingen over betekenis, interpretatie en uitvoering.

Ik heb geleerd dat er nog meer Luther in de Matthäus Passion zit dan ik wist, en eerlijk gezegd ook dat er meer Luther in mij zit dan ik doorhad. Het is ook een mooie gedachte dat mijn doel met de filmpjes dichtbij het doel van Bach en Luther ligt. Voor hen was het niet genoeg dat het publiek de vertelling op afstand beluisterde. Het ging hen er om dat het publiek zich deelgenoot voelt van wat er in de muziek en op het podium gebeurt. Dat het publiek het verhaal van de passie niet zo maar beluistert, maar echt meebeleeft.

Dat is ook het doel van onze korte filmpjes: de luisteraar dichterbij brengen en helpen het drama van de passie te doorleven.

Ik heb mijn uitleg zo dicht mogelijk bij de muziek willen houden. Daarom zijn er beelden van de live-uitvoering met de NPU van Goede Vrijdag 2014 gemonteerd in de filmpjes. Vanaf 1 maart zendt Brava dagelijks een aantal filmpjes uit. Ik ben benieuwd wat u ervan vindt.

Ere wie ere toekomt: de filmpjes zouden er niet geweest zonder productiebedrijf Kurta52 en financier Bart van Meijl van de NPU. De filmpjes en de volledige uitvoering van elk afzonderlijk deel zijn terug te vinden op de website http://www.matthauspassion.tv en in de toekomst ook op mijn eigen website www.johannesleertouwer.nl

2 reacties

 1. Mieke Leertouwer op zegt:

  Geachte mevrouw Boerhout, beste Elly,

  wellicht mosterd na de maaltijd, maar de filmpjes zijn te vinden op het YouTube kanaal “De Matthäus volgens johannes”

  en sinds gister staan daar ook de uitvoeringen.

  Misschien geef tu inmiddels geen les meer aan een groep 8, maar als wel,

  dan zouden we supertrots zijn als u de filmpjes nog steeds gebruikte.

  Met excuses voor de superlate reactie, vriendelijke groet, Mieke Dijkman
  medewerker NPU

 2. Elly op zegt:

  Ik heb zo genoten van de filmpjes van de Mattheus passion en ze ook gebruikt bij mijn muzieklessen in groep 8 van de basisschool. Nu kan ik ze niet meer vinden. Waar zijn ze gebleven???

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.