Matthäus: een collectief vertelt een verhaal


Ik verheug mij op het moment dat we de musici weer bij elkaar hebben om een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan onze langjarige uitvoeringstraditie van Matthäus met de Nieuwe Philharmonie.

Het is alsof je de kraan open draait en constateert dat er inderdaad gewoon weer water uitkomt, zei countertenor Mark Chambers vorig jaar toen we de aria Erbarme Dich doornamen.

We zijn door de jaren heen zo vertrouwd geworden met de muziek en met onze omgang daarmee, dat er weinig woorden meer nodig zijn in de repetities.

Er is wel een enorme alertheid en openheid nodig van ons allemaal. We mogen geen genoegen nemen met de herkenbare buitenkant van de manifestatie van dat waarmee we zo vertrouwd zijn geraakt. Het moet altijd gaan over de werking daarvan. 

De werking van de muziek bewaken we samen; ik ben daarbij slechts een eerste onder mijn gelijken.

Er is sprake van een vaste kern van uitvoerenden, maar er zijn ook een paar nieuwe gezichten, dit jaar op heel belangrijke posities: onze evangelist is Stefan Kennedy en onze eerste sopraan is Kristen Witmer. Kristen en Stefan zijn voortreffelijke solisten die hun kwaliteiten op heel veel plaatsen al overtuigend hebben laten horen. 

Ik zie er naar uit hen te mogen verwelkomen in ons collectief.   

Steeds nadrukkelijker raakte ik in de afgelopen jaren doordrongen van de kwetsbare kant van het muziekmaken en de enorme kracht ervan. Het is vluchtig en allemaal zomaar weer weg. 

Als de laatste tonen wegsterven in de kerk en de uitvoering voorbij is, realiseer je je dat alle inspanning, alle alertheid en alle energie geresulteerd hebben in iets dat alleen bestaat op het moment van uitvoeren. Maar dan volgt het besef van de kracht en de impact daarvan. De uitvoering is voorbij, maar klinkt na in je binnenste: iedereen die er bij was draagt de muziek en het verhaal met zich mee. 

Dat hebben musici en luisteraars gemeen, blijkens de vele reacties die we in de afgelopen jaren kregen. 

Het maakt ook dat ik met kracht opkom voor het belang van het echt zelf meemaken van een van onze uitvoeringen. 

Zorg dat u er bij bent en neem iemand mee als u kunt.

Waar voeren wij de Matthäus uit? >>

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.