Allerzielen 2018

Gisteren reisde ik naar Antwerpen om te overleggen over het Allerzielen programma met dichteres Joke van Leeuwen. Ik had het voorrecht om haar in haar prachtige appartement in het centrum van de stad de gedichten te horen voorlezen die ze… Lees verder

Allerzielen 2017 met Bach en Buxtehude

Voor het programma van het Allerzielen-concert van dit jaar koos ik muziek van J.S. Bach en diens achterneef Johann Christoph Bach en ook van Dietrich Buxtehude. Ik koos behalve het vierde Brandenburgse concert ook twee fameuze cantates: Komm du süße… Lees verder

Terugblik op Musica Sacra met onze Mahler 4

72 musici: de start van het concertseizoen van de Nieuwe Philharmonie was echt uitzonderlijk. Nooit eerder brachten we zo’n groot orkest op de been. Voor het eerst sinds het begin van de twintigste eeuw klonk er weer een Mahler symfonie op darmsnaren in Nederland.

Messiah in donkere dagen

Ik heb het afgelopen jaar intens meegeleefd met de Amerikaanse verkiezingen.
Op 8 november kwam de uitslag uit de bus die ik al die tijd gevreesd had, maar ook voordat de uitslag bekend werd, realiseerde ik me dat het eigenlijke probleem de enorme

Haydn’s reason, reasons for Haydn now

Als voorbereiding op de cursus “History of the Orchestra” die ik vanaf deze maand geef aan master-studenten van het conservatorium van Amsterdam, herlas ik het prachtige boek “The Orchestra” van Paul Bekker.
Bekker werd geboren in 1882 in Berlijn en stierf in New York in 1937. Hij was violist bij de Berliner Philharmoniker, dirigent in Görlitz en Asschaffenburg, recensent en schrijver over muziek in Berlijn en Frankfurt.