NPU en de Wolven

Wolven-Webflyer

Afgelopen weekend stond een roedel wolven op het podium van de Meervaart. 14 jonge mannen uit Amsterdam Nieuw-West met een bewogen achtergrond, hongerig naar nieuwe ervaringen. Alles wat ze in zich hebben zingen ze eruit; in aria’s van Wagner.

‘Holy shit ‘Wolven’ de opera in de Meervaart was fucking vet, niet normaal’ twittert een bezoeker na afloop van de voorstelling. Niet de woorden waarmee een opera nu vaak wordt beschreven, maar wel raak. Wolven is namelijk theateropera zoals je het nog nooit eerder hebt gezien: veertien mannen die stampend, huilend, zingend en grommend Wagner vertolken.

De wolven uit Nieuw-West hebben stuk voor stuk een bewogen achtergrond, een verslaving bijvoorbeeld, schulden of een justitieel verleden. Opera Theater Amsterdam bracht deze jongens, die gewend zijn al bij voorbaat met argwaan te worden bekeken, samen. Nu mogen ze zelf laten zien wie ze denken te zijn.

IMG_0835‘Ik ben een klootzak’, roept Omar vanaf het podium, ‘eigenwijs, ongeduldig maar ook bang.’ Ondersteund door de fantastische Nieuwe Philharmonie Utrecht stellen de Wolven zich voor en dwingen het publiek om voorbij te gaan aan gemakkelijke vooroordelen.

Voor de selectie van de spelers werkte Opera Theater Amsterdam samen met Leger des Heils, Jeugdzorg & Reclassering, De Bascule, Stichting Surant en het project Pak Je Kans. Na een kennismakingsworkshop geeft Carlos zich op. ‘Dit ben ik, dit gaat over mij’ denkt hij. ‘Als je een man bent en als je weet wat het is om te moeten vechten voor een plek op de wereld om je heen. Ik ben er aan toe om een hele andere kant van mezelf te laten zien en de ellende eruit te zingen.’

Als het doek valt bestormen de wolven het publiek, dwars door de zaal, kruipend over de stoelen en hoofden nemen ze afscheid: hongerig naar een nieuw begin. De Nieuwe Philharmonie Utrecht is blij dat ze een belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren aan de totstandkoming van dit bijzondere project.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.