Bekijk De Mattheus in 68 filmpjes

De Matthäus-Passion toegelicht in 68 films van 150 seconden

Cultuurzender brava besteedt in de maand maart uitgebreid aandacht aan de rijke Nederlandse Matthäus-traditie. In de weken voor Pasen wordt in het hele land de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd, in grote concertgebouwen en kleine parochiekerken, door amateurgezelschappen en ensembles van wereldfaam. In samenwerking met de Nieuwe Philharmonie Utrecht (NPU) presenteert brava dit jaar het unieke project ‘De Matthäus volgens Johannes’, waarin dirigent, violist en storyteller Johannes Leertouwer alle 68 delen van het beroemde oratorium toelicht. In video’s van 150 seconden vertelt Leertouwer over de achtergronden en muzikale aspecten van de Matthäus.

Nieuwe Philharmonie Utrecht

De uitleg in de filmpjes wordt verduidelijkt met filmfragmenten van de uitvoering van de Matthäus Passion door de NPU op Goede Vrijdag 2014. Dirigent Johannes Leertouwer neemt niet op de bok plaats maar in het orkest om het ensemble vanaf de eerste viool te leiden. Zo wil hij de communicatielijnen op het podium maar ook naar het publiek toe zo kort mogelijk maken. ‘De Matthäus volgens Johannes’ is een uitvloeisel van deze werkwijze waarmee Leertouwer het publiek nog dieper het stuk in trekt. Als gids in de klassieke muziek is brava het geëigende platform voor een dergelijke verdieping van een muziekstuk dat zo breed wordt gewaardeerd in de Nederlandse samenleving.

Uitzenddata en aanvangstijden

‘De Matthäus volgens Johannes’ is vanaf zondag 1 maart elke dag te zien bij brava. De films worden uitgezonden rond 18.30 en 20.30 uur. Vanaf donderdag 26 maart zijn er elke dag drie films te zien: rond 14.00 uur, 18.30 uur en 20.30 uur. Op woensdag 1 april worden alle 68 films achter elkaar uitgezonden tussen 14.00 en 17.00 uur.

De uitvoering gedirigeerd door Johannes Leertouwer met de Nieuwe Philharmonie Utrecht is dit jaar bij te wonen op vrijdag 3 april in de Jacobikerk en zaterdag 4 april in de Nicolaikerk te Utrecht. Tijdens de repetities op dinsdag 31 maart en woensdag 1 april staan de deuren in de Torenpleinkerk te Vleuten open voor publiek vanuit de gedachte dat de NPU toegankelijk wil zijn voor iedereen.

Film gemist?

Alle films zijn tevens te bekijken op www.matthauspassion.tv, een website die breed aandacht besteedt aan de Matthäus-traditie. De films zijn ook te zien op het YouTubekanaal van brava. Brava zal haar kijkers tevens via Facebook en Twitter op de hoogte houden over de films. Ook is het mogelijk om na elk deel via www.matthauspassion.tv het bijbehorende deel uit de uitvoering door de NPU uit 2014 te bekijken voor een verrijking van de toelichting van Johannes.

Over NPU

De Nieuwe Philharmonie Utrecht heeft een internationaal onderscheidend artistiek profiel dat ze combineert met een sociaal-maatschappelijke missie in Utrecht. De NPU richt zich op het brengen van onverdunde klassieke muziek van de hoogste kwaliteit op plekken waar die muziek anders niet zou klinken. De NPU hecht aan de oorspronkelijkheid en intensiteit van de uitvoeringen en speelt 19e- en 20e-eeuws repertoire op oude instrumenten. Meer informatie is te vinden op www.nputrecht.nl.

Over brava

Brava is de Nederlandse cultuurzender voor opera, ballet en klassieke muziek. Sinds de eerste proefuitzending op 1 juli 2009 is de zender in korte tijd toegankelijk geworden voor een breed Nederlands televisiepubliek van muziekliefhebbers. Brava heeft een landelijke dekking en bestaat zowel in een Nederlandse als in een internationale (hd) versie. Meer informatie is te vinden op bravanlklassiek.nl.

Zin in de Mattheus 2017?

Mattheus Passion Serie in Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Rhenen, Leiden